Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2016 11:33 - Парадокс и предизвикателство
Автор: nborisova Категория: История   
Прочетен: 2058 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                „Брат за брата!“

            Ох, как само мразя тази реплика! Днешните младежи от мъжки пол така обичат да я използват. Чрез нея се стремят да изразят близостта и готовността си за подкрепа към техните приятели. На мен обаче ми изглежда някак смешна и неестествена в контекста на съвременния свят. Животът ни днес няма нищо общо с този на предците ни. Той е в пъти по-улеснен предвид факта, че живеем в демократична страна за момента не заплашвана от военни конфликти. Изглежда ми смешна и може би, защото твърде много съм чела за Древния Рим и знам, че когато стане напечено братоубийственият комплекс се появява почти винаги. Това се случва както сред императорите, които както знаем често прибягват до крайни мерки, за да запазят властта си, убивайки ближните си, така и сред войниците. На мнозина от поданиците на империята им се налага да убият собствените си братя и близки, когато войните се водят между легионите на двама сенатори, претендиращи за власт.

            Всъщност може да се приеме, че братоубийствения комплекс е заложен в съзнанието на човека от съвсем древни времена дали заради инстинкта му за оцеляване, или за нещо друго. Спомнете си в Библията, където Каин, синът на Адам и Ева, убива собствения си брат в завистта си и опитите си за надмощие. Най-интересното е, че такъв блестящ пример за братоубийство има и в нашата българска история и това е Народния съд.

            Несъмнено това е една от най-болните теми в нашата история. Народният съд е насилствен акт, единствен по рода си, който отнема живота на над 2000 души съвсем безскрупулно. Много от жертвите са убити дори без издадени присъди. Всичко това ни кара да се замислим до колко легитимна е била тази форма на справедливост и дали не е ставало въпрос чисто и просто за саморазправа. Хипотезите са много относно това дали Народният съд не е бил противозаконен според Търновската конституция, или новата форма на управление го узаконява, тъй като Съдът е съставен именно от властимащите.

 За да сме максимално обективни, потърсихме мнението на юрист. Да видим мнението на юрисконсултът Деян Богданов: „Извън факта, че под ударите на Народния съд погива елита (интелектуален, политически, стопански и тн.) на България, в учредяването и дейността на визирания трибунал могат да бъдат открити и сериозни юридически пороци. Производството пред Народният съд се намира в остър разрез с наказателно-процесуалните принципи за справедлив процес, право на защита, обоснованост на обвинението, надлежно събиране на доказателства. Редица факти могат да бъдат изложени в подкрепа на изказаната теза – съдиите без ценз, са назначени от изпълнителната власт, наблюдава се пълна липса на безпристрастност при водене на процеса (Георги Димитров разпорежда, че „Никой не трябва да бъде оправдан“), като доказателства масово не са събирани. Това превръща дейността на този орган не в юридически процес, а в оръжие за политическа саморазправа и произвол. В тази връзка могат да бъдат цитирани няколко решения от 1996г. на Върховния съд, който отменя присъди на Народния съд, поради липса на доказателства. Следващо отклонение от правото може да бъде открито в това, че обвинения са възбуждани срещу вече починали лица, а също така са били преследвани и лица ползващи се с имунитет. Нещо повече – нарушенията на „народните съдии“ намират отражение и в погазване на един от ключовите постулати в материалното наказателно право – никой не може да бъде съден за деяние, което към датата на извършването му не е било инкриминирано, а именно Народния съд произнася множество осъдителни присъди по обвинения, основани на разпоредби с обратно действие. Освен споменатите юридически, постановените присъди не зачитат и основополагащи човешки принципи, с вековна традиция, валидни и до днес, като тези на равенство, справедливост, хуманизъм и ред други. Вън от горното самото конституиране на така наречения съд нарушава тогава действащата Търновска конституция, тъй като последният е създаден въз основа на Наредба-закон, той се явява извънреден трибунал, с което е нарушен основният закон на страната. Подобно становище намира опора и в част от мотивите на решение №4 от 1998 на Конституционния съд, които гласят: „Народен съд…не е съдът, съществуващ и действащ към онзи момент като част от правосъдната система на държавата.“ Предвид гореизложените факти, следва недвусмислен извод, че Народния съд, създаден и работил в остър конфликт със законодателството на Царство България, е нелегитимен, произнесените присъди – нищожни, а наказаните лица се явяват не осъдени по смисъла на наказателното право, а жертва на политическа репресия.“

Днешният поглед обаче не може да повлияе на случилото се в миналото. Далеч по-важен е въпросът как властта от както свят светува изправя един срещу друг хора с еднакъв етнос и религия, хора от един народ, eдно семейсво, които до вчера без проблем са делили една и съща държава, един и същ град, едни и същи улици, че дори и общ дом. Как властта превръща хората в освирепели чудовища готови да пожертват и най-милото си в нейно име?

            Много е трудно от позицията на младежи на 21в. да съдим събитията от миналото и участниците в тях, но няма как да не си задаваме въпроси за това кои са виновниците. Цялата ни история е белязана от епизоди, подобни на Народния съд, които спокойно можем да обединим под общ знаменател, наречен

                  „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!“.

            Може да започнем още от зората на създаването на нашата държава. Какво прави княз Борис I след като покръства българите? Съвсем логично – избива всички боляри, които му противоречат и които смятат, че действията му не са най-доброто за бъдещето на България, цели 52 рода. Нещо повече, вади очите на собствения си син, за когото смята, че ще промени пътя, по който е тръгнала страната.

            Такова нещо се случва и непосредствено преди Народния съд – по време на Септемврийското въстание, когато пък масите се изправят срещу властта. Ако надникнем малко по-дълбоко, ще установим, че дори днес сме вкарани в подобни братоубийствени решетки, разделяйки се на фили и фоби и забравяйки да бъдем преди всичко българи.

 Всеки опит за налагане на власт е свързан с кръвопролития и жестоки актове на насилие. В зловещата игра на властта невинни няма. Под ножа най-често падат точно тези, които до вчера са издавали смъртните присъди. Именно това е и същността на Народния съд. Той в никакъв случай не може да бъде оправдан, въпреки че негови жертви стават същите тези хора, които са изпращали на смърт евреите. При други обстоятелства бихме казали, че те са си получили заслуженото, но предвид начина, по който загиват и кои са техните палачи, е достатъчно да сведем глави за хилядите български човешки животи, които са били отнети за отрицателно време.

            Властта е изпълнена с предизвикателства, а историята с парадокси. Не можем да отречем Народния съд, но още повече не можем и да го приемем. Не можем и да се държим все едно такова нещо, такова клане, въобще не се е случвало. Това би било най-пагубно за самите нас като страна и като народ. Вярно е, че информация за Народния съд липсва както в учебниците по история, така и в медиите. Човек може да намери такава само, ако изключително много се интересува от темата и има кой да му препоръча подходяща литература. И колкото и да не ни се вярва това е един гигантски пропуск в условията на информационното изобилие, на което днес се радваме. Може би, ако знаехме малко повече за Народния съд, днес фразата

            „Ние ги хващаме, Вие ги пускате“,

щеше отдавна да е изчерпана от съдържание или може би дори нямаше да съществува. Защото съдът и днес не е нищо повече от средство за саморазправа. Всъщност можем дори да отбележим известни пропуски. При Народния съд политическата чистка поне е всеобхватна и повсеместна, докато днес зад решетките попадат само дребните риби на политическите опоненти. Навярно, защото корупцията не е добър агент на никого. Тя е като своеволна жена, която играе за себе си, не се подчинява на собствените си създатели и поддръжници, но ги оплита в мрежите си и ги кара да й се подчиняват. Народният съд и днешната съдебна система са обединени от едно – в характеристиките и на двете институции думата „справедливост“ е дебело зачеркната.

            Властта и днес продължава коварната си игра, разчитайки на човешката суета, на безграничното ни лекомислие и най-вече на късата памет. Жертвите на Народния съд са представени просто като маса. Отдавна сме забравили, че това са личности с позиции и възгледи, с близки и роднини, както сме забравили, че съдът означава справедливост и защита на народа, че властта е средство, а не състояние.

            Спомням си зловещия финал на филма за Моцарт, който гледах съвсем наскоро. Последният кадър представляваше погребението на великия композитор. Неговото тяло, както това на стотици други бе изсипано в една голяма яма, както са изсипвани телата на евреите, както са изсипани и телата на жертвите на Народния съд, сякаш това са хора без души или дори не са хора. За тях остава Божия съд, а за нас – размишленията, анализите, изводите. Историята се състои от лица и събития. Народният съд и неговите жертви са част от тази история, от която сме част и ние. И най-доброто, което можем да направим е да ги познаваме, да ги познаваме в имена и в детайли, за да сме готови за следващата порция предизвиктелства и парадокси.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Предишен постинг

1. bgman13 - цитат:"Може би, ако знаехме ...
11.01.2016 12:04
цитат:"Може би, ако знаехме малко повече за Народния съд, днес фразата

„Ние ги хващаме, Вие ги пускате“,

щеше отдавна да е изчерпана от съдържание или може би дори нямаше да съществува."

Може би ако знаеше, откъде бат Бойко я е изплагиатствал тая фраза, нямаше да го изтърсиш това нещо?
Ще ти дам бонус - не е от книгата "Винету", по-лесно е.

цитат:"Защото съдът и днес не е нищо повече от средство за саморазправа."

Да го закрием ли? Ако искаш да съдействаш за неговото закриване, просто трябва всеки път когато някой иска от тебе, да му плащаш данъци, да го отсвирваваш, като му отговаряш писмено, че ти си с анархически разбирания и собствената ти съвест и морал и ценности ( и ала бала още там каквото се сетиш) не ти позволяват да си плащаш данъците.

цитирай
2. germantiger - Поздравления за постинга Ви - ясен, добре поднесен, дори мащабен в хронология!
11.01.2016 16:37
1. МОЙ ПРАДЯДО Е УБИТ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ОТ КОМУНЯГИТЕ, ДО ДНЕС НЕ МУ СЕ ЗНАЕ ГРОБА – нейде в Кюстендилско!

2. МОЙ ДЯДО Е СЪДЕН ОТ НАРОДНИЯ СЪД – оправдан е благодарение на единствената уважавана (от мен) комунистка – Валя Вичева.

3. ФАМИЛИЯТА НА ГЕРМАНСКАТА МИ РОДА Е ПРОМЕНЕНА ОТ GOTTLIEB НА БОГОЛЮБОВИ – макар това в превод да е „равнозначно”.

4. ИМЕТО НА МАЙКА МИ (тогава бебе) СЪЩО Е ПРОМЕНЕНО!

5. Проблема с намиране на работа и „наблюдение” на роднините ми в няколко поколения беше практика и ежедневие.

6. Лично за мен – сега няма да „драматизирам”, друг път съм споменавал!
цитирай
3. bgman13 - Тигре, от Германия ли предаваш?
11.01.2016 18:00
Тигре, от Германия ли предаваш?
цитирай
4. bgman13 - Ее, ма си бърз бе - осем минути, след ...
11.01.2016 18:20
Ее, ма си бърз бе - осем минути, след като те попитах и вече имам лично съобщение от тебе. И пак споменаваш майка ми. Какво лошо ти казах па сега? Недоумявам. Държиш се като един от тигрите на Джон Хантър, който след като Хантър е стрелял по него и не го е улучил, е скочил върху дървото до него и го е направил на трески. Разбери - враговете на твоята родина не са в България.
цитирай
5. germantiger - ...
11.01.2016 21:15
4. bgman13 - Ее, ма си бърз бе - осем минути, след ...
18:20
Ее, ма си бърз бе - осем минути, след като те попитах и вече имам лично съобщение от тебе. И пак споменаваш майка ми. Какво лошо ти казах па сега? Недоумявам. Държиш се като един от тигрите на Джон Хантър, който след като Хантър е стрелял по него и не го е улучил, е скочил върху дървото до него и го е направил на трески. Разбери - враговете на твоята родина не са в България.

...

Не съм те разбрал правилно значи, съжалявам.

Предеи се псувахме с теб и за това предположих нещо такова.

Аз не виждам в българите врагове защото:
- маса мой роднини са българи
- маса мой любими момичета и жени са били българки
- маса мой познати и приятерли на ниво са българи и българки
- освен това комунизма нанесе страшни вреди на българския народ и нещо изгради разбира се

Хънтър не го знам кой е и блг за детайла - жив и здрав да си и извини ме за просташкото ми лс!
цитирай
6. bgman13 - ОК, няма проблем. Имах предвид Джим ...
11.01.2016 21:32
ОК, няма проблем. Имах предвид Джим Корбет, но го обърках с Джон Хантър. Ако не си ги прочел, интересни са и двамата:

https://chitanka/book/1528-savanite-na-kenija

https://chitanka/book/4029-chovekojadtsite-ot-kumaon

Предполагам, че след като пусна коментара си от линковете след chitanka ще избяга .info
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nborisova
Категория: Новини
Прочетен: 39472
Постинги: 18
Коментари: 32
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031