Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2016 21:33 - Няколко въпросителни за терористите
Автор: buzalakova Категория: Други   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

 Коя е онази висша цел, която те кара да се отречеш от живота тук и сега? Колко безумна трябва да е твоята вяра, за да жертваш себе си в името на своя Бог, без да получиш нещо в замяна? Какво те кара да погубваш човешки животи, да рушиш семейства, градове, държави, да унищожаваш света около себе си? Защо реши да станеш терорист?

Зад всяко действие стои някаква причина. Зад действие като самоубийствен атентат – причините са поне няколко. Човек си мисли, че терористите са водени от своята вяра. Но кой Бог те кара да убиваш? Не и моят. Нито този на приятелите ми мюсюлмани. В коя свещена книга пише, че след като убиеш себе си и околните, на Небето ще те чакат 40 девици? Да умреш в името на илюзорни обещания за сексуален разврат в Отвъдното? Звучи нелепо, абсурдно, нереалистично. Явно има и друга причина, за да поиска 20-годишен младеж да бъде терорист.

Вероятно той все още не се е сблъсквал със смъртта – не е губил близки, няма семейство, не осъзнава необратимостта на своите действия. Може да не познава смъртта, но със сигурност познава живота. И е готов с лекота да се откаже от него. Защо? Защо в развити държави като Франция и Белгия мюсюлмански момчета избират пътя на джихада пред добре устроения живот по европейски? Държавата ли не ги интегрира, или проблемът е вътре в семейството? Отрасналите там младежи познават свободата, принципите на демокрацията и възможностите за личностно развитие. С какво един унищожителен акт е по-привлекателен за тях?

Може би с парите. „Ислямска държава“ дава заплати на своите войници. Вършиш някаква работа – плащат ти. Но за какво ти са пари, след като скоро и ти ще умреш? За да подсигуриш семейството си. Това е единствената рационална причина, диктуваща действията на терористите. Роднините на камикадзетата получават значителна сума за извършените от тях атентати. Плащаш на майки, съпруги, деца, защото техният син, съпруг, баща е мъртъв. За някои разбирания това може би изглежда справедливо. За моите – не. Защото животът е безценен. Но явно придобива стойност след смъртта...

И пак се питам – ЗАЩО? Защо хиляди мъже са готови до пожертват себе си в името на една безумна идея за масово човешко унищожение? Защо германците вярваха на Хитлер? Защо 70 години след края на Втората световна война сме на прага на Трета, още по-опустошителна? Защо терористите предпочитат смъртта пред живота? И може би най-страшното защо – ЗАЩО НЕ ТЪРСИМ ОТГОВОР НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ?

П.С: Тероризмът няма оправдание. Но е важно да се намери причината. 



Тагове:   терористи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: buzalakova
Категория: Други
Прочетен: 10312
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930