Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2015 10:04 - Кучетата лаят, керванът си върви
Автор: nborisova Категория: Други   
Прочетен: 1321 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 03.11.2015 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Гледали ли сте по телевизията как лъвът защитава своята територия? Виждали ли сте какво се случва, когато друг мъжки се опита да навлезе в неговото лично пространство или друга женска дори приближи малките немощни лъвчета на майката? Натрапниците биват изпепелени в ожесточена битка. Когато навлезеш в света на едно животно, може да очакваш само едно – то да се превърне в див звяр и да се бори със зъби и нокти за собствената си територия, да защитава семейството и ресурсите си, нужни за живот, по всеки възможен начин. А сега си представете аналогичната ситуация, но в света на човека. Каква е работата на журналиста?Не е ли да се бърка, където не трябва, да навлиза в личния и служебния живот на важни личностти, да разследва дейността на институциии да изважда наяве неща, които според потърпевшите не бива да бъдат изваждани. Да навлиза в чужда територия и да се рови в архивите от информация, докато не открие слабо място и не атакува публично. И нормално, жертвата или жертвите надигат глас с пълно гърло и освирепяват. Отправят цялата си агресия към натрапника, към журналиста и се опитват всячески да го наранят, ако не смъртоносно, то поне достатъчно силно, за да му покажат, че той няма работа на тяхна територия. Примери за това колкото искате.

Анна Заркова, журналистка от в. „Труд“, залята със сярна киселина на 11май 1998г. на автобусна спирка в столицата. Васил Иванов, известен разследващ журналист от НоваТВ. На 6 април 2006г., в 2:35 през нощта бомба избухва пред апартамента му в столичния квартал „Банишора“. Емил Иванов, фоторепортер, който на 16май 2007г. е безпричинно пребит от полицаи, охраняващи Младен Михайлов – Маджо. Той е „респектиран“ при изпълнение на професионалния си дълг да снима , за да покаже на данъкоплатците как МВР харчи парите им за охрана на Маджо. Асен Йорданов, разследващ журналист и редактор на портала бивол.бг е нападнат с нож и бухалки от 3-4 души пред дома си в Бургас на 10декември 2007г. Успява да ги отблъсне, благодаряние на добрите си умения по бойни изкуства. Огнян Стефанов, главен редактор на сайта „Фрог Нюз“ е жестоко пребит на 22септември 2008г. пред заведение в София. По думите на негови близки преди инцидента той бил многократно заплашван. Огнян Бояджиев, главен редактор на сайта „Портал Европа“, създател и пръв водещ на сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“, е пребит в дома си на 9август 2009г. Това е минимална част от черната хроника в България. А сега нека надникнем и в няколко примера от света.

Иво Пуканич, скандален издател на хърватското списание „Национал“ е убит на 23октомври 2008г. като е взривен в колата си насред Загреб. Гюнтер Валраф, немски журналист е многократно малтретиран психически и физически преди да издаде книгата си „Справочник за Билд“, кадето прави уникални разкрития за редакционната политика и работата на известния немски вестник. Хидалджа Исмаилова, азербайджански журналист. На 1 септември 2015г. е осъдена от режима в Баку на 7 години и  половина затвор, защото разследвала корумпираната власт на диктатора Алиев. Примерите са много и дълго време мога да изреждам, но от това няма особен смисъл, защото нищо не се променя.

Може ли изобщо да се коментира агресията срещу журналисти е как? Нима има две мнения, че подобни случаи са безкрайно неприeмливи. Професията на малцина изисква подобна отговорност – да навлезеш в чужда територия и да я преобърнеш с главата надолу, ако трябва, само и само да покажеш на обществото, че е лъгано или, че е крадено от него. На мнозина може да не им харесва, но журналистът така изкарва своята прехрана и никой не може да се сърди или да роптае, че той изпълнява задълженията си. Разбира се, журналистическата гилдия осъжда всеки възможен акт на насилие срещу който и да било журналист, в която и да било страна. Спомнете си например какво се случи с Шарли Ебдо. Вълната от съпричастност заля не само Европа, но и целият свят. Жалко обаче, че това не променя нищо. Ще кажете, че са нужни по-строги закони и по-жестоки наказания за нападателите, но и това няма да помогне, защото самоличността на твърде много от тях все още не е разкрита. Навярно ще предложите журналистите да се движат с охрана, но предполагам ще се съгласите, че това прави невъзможно изготвянето на качествен материал, пък и често финансово никоя медия не може да си позволи такъв разход. Накратко – кучетата лаят, керванът си върви. Темата за агресията срещу журналисти не спира да бъде актуална, макар, че едва ли има какво ново да се каже по този въпрос.

Тогава какъв е изводът, който можем да си направим? Аз мога да ви кажа какъв е той за мен.А именно – яснота и отговорност. С встъпването си в длъжност или може би дори малко преди това, всеки журналист трябва да е наясно, че упражнявайки професията си, не може да бъде напълно независим. Все ще е притискан било то от властимащите, от рекламодателите или от собствениците на медията. Но той не трябва да забравя отговорността, която има пред обществото. Не трябва да спира да се опитва да бъде максимално полезен, пък било то и знаейки, че поема риск за собствения си живот. Ето защо журналистиката не е просто професия, тя е и мисия и призвание. Истинският журналист, подобно на изброените по-горе, навярно рано или късно ще е обект на агресия, но това колкото и да е опасно, си остава най-сигурната гаранция за добре свършена работа. Както в природата алфа мъжкарите се изправят един срещу друг в битка за собственото си съществуване. И нека не забравяме, че историята познава и твърде много случаи, в които натрапникът успява да пребори животното, в чиято територия е навлязъл.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. rosiela - Поздрав,Нанси
03.11.2015 10:36
Умна си,Нанси„смела също.Ще стане журналист от теб.Късмет.Защото журналистиката не е просто професия,журналистиката е съдба.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nborisova
Категория: Новини
Прочетен: 39579
Постинги: 18
Коментари: 32
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930